Dierenartsenpraktijk Breda e.o.
076-5722999
Advies & info

Astma bij de kat

Wat is astma?

Katten kunnen, net als mensen, astmatische bronchitis krijgen. Dit is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Net als bij mensen ligt de oorzaak in in een hyperreactiviteit van de luchtwegen op stoffen uit de omgeving. Dit kunnen pollen zijn, stof of allerlei vormen van luchtvervuiling.

 

De ontstekingsreaktie leidt tot:

  1. veel slijmvorming
  2. een verdikking van de wand van de      bronchiën
  3. een spasme (kramp) van de kleine spiertjes in de bronchiën.

Deze veranderingen zorgen samen voor een serieuze vernauwing van de luchtwegen en dit leidt tot benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten.

 

Astma treed meestal aanvalsgewijs op.

De reaktie in de luchtwegen heeft een allergische achtergrond en begint acuut. Tussen de aanvallen vertoont de kat een (vrijwel) normale ademhaling en voelt zich goed. Sommige katten vertonen echter een chronische hoest.

 

Verschijnselen die kunnen optreden bij een kat met chronische bronchitis/astma:

- piepende ademhaling

- moeite met ademhalen

- aanhoudend hoesten, soms lijkt het op het overgeven van een haarbal

- zitten in borstbuik-houding met schouders ingetrokken en nek uitgestrekt richting de grond

- opgeven van slijm tijdens het hoesten

- sloomheid

- met open mond ademen

- naar lucht happen, met nek uitgestrekt

 

Diagnose

Het klinisch beeld van een kat tijdens een astma aanval is vrij typisch. Alleen is de aanval vaak al voorbij wanneer de dierenarts de kat onderzoekt. Uw observaties zijn dus erg belangrijk.

Daarnaast wordt een röntgenfoto gemaakt van de borstholte. Daarop is te zien dat de wanden van de bronchiën verdikt zijn en we zien bv kleine witte vlekjes ten gevolgen van ophopingen van slijm in de bronchiën.

Een bloedonderzoek  toont vaak een overdaad van bepaalde ontstekingscellen aan: eosinofiele granulocyten.

 

Therapie

Voorkomen is beter dan genezen. De meeste ideale vorm van therapie is het vermijden van contact met stoffen die de overprikkeling van de luchtwegen veroorzaken.

 

Dit zijn mogelijke oorzaken:

- rook van (geur)kaarsen, sigaretten, wierook enz.

- luchtjes zoals luchtverfrisser, parfum, enz.

- chemicaliën: verf, spuitbussen, nieuwe vloerbedekking

- omgeving: pollen, schimmel, vocht, koude lucht

- stof: huisstofmijt, stof van de kattenbak

Helaas is de oorzaak vaak niet te achterhalen of is de veroorzaker niet te vermijden  (bv bij pollen of huisstofmijt).

 

Kortdurende behandeling

Meestal zal bij de eerste diagnose van astma begonnen worden met een combinatie van antibiotica en een corticosteroïd (prednison of dexamethason). De antibiotica wordt erbij gegeven om een mogelijke infectie van de luchtwegen door de lage weerstand t.g.v. de astma te behandelen. De prednison wordt gegeven om de allergische ontstekingsreactie in de luchtwegen te remmen.

 

Er zijn veel katten met astma die maar af en toe last hebben van hun ziekte. Deze katten hoeven alleen behandeld te worden als er sprake is van verschijnselen zoals hoesten. Andere katten hebben een ernstiger vorm en zullen langdurig behandeld moeten worden, vaak levenslang.

Helaas is het meest aangewezen middel hiervoor prednison. Na een aanvankelijk hoge dosering, dient een lage onderhoudsdosering gegeven te worden in de vorm van een tablet of per injectie als tabletten moeilijk te geven zijn.

 

 

Medicatie via inhalatie

Dit is een therapie met veel minder bijwerkingen dan prednison. De kat krijgt hierbij een inhalator voorgeschreven, beter bekend als puffer. Om de kat op een goede en rustige manier de medicijnen te laten inademen, is er een speciaal ademmasker voor katten (aerokat) ontwikkeld. Het enorme voordeel van deze therapie is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden  en, indien nodig, luchtwegverwijdende medicijnen. De rest van het lichaam wordt dus niet belast met de schadelijke gevolgen ervan. De behandeling beperkt zich dus tot de luchtwegen zelf. Niet elke kat zal deze manier van behandeling accepteren, maar de meeste katten accepteren het eigenlijk veel gemakkelijker dan u zult verwachten! Zeker als ze ervaren dat de behandeling een verlichting van de benauwdheid geeft.

Na 7 – 10 dagen begint de inhalatie-therapie goed te werken.

 

Mogelijke bijwerkingen van de inhalatie-therapie:

- Hoesten: soms hoesten de katten in de eerste weken na het gebruik van de puffer wat meer. Dit zal na verloop van de tijd minder worden.

- Contact uitslag: soms ontstaat er een uitslag op het gezicht waar het mondmasker tegen de huid aankomt.. Om dit te voorkomen kan het hoofd van de kat na gebruik van de inhalator afgenomen worden met een vochtige doek.

 

Gebruik Aerokat

1. Inhalator  goed schudden

2. Inhalator aansluiten op de aerokat

3. Ga zelf op de grond zitten en zet de kat voor je op de grond met de rug naar je toe of     zet de kat voor je op tafel op de aanrecht met de rug van kat naar je toe of zet de kat op schoot met de rug naar je toe

4. Aerokat met maskertje over de snuit van de kat aanbrengen

5. Inhalator 1 x stevig indrukken

6 Kat 10 x laten in en uitademen met het maskertje over de snuit (je ziet het witte klepje op en neer bewegen met de ademhaling)

7. Kat rustig loslaten en belonen met iets lekkers

 

Als de kat met zijn voorpoten begint tegen te duwen dan zou je hem kunnen inwikkelen in een handdoek.

 

Als een kat goed op de medicatie reageert kan hij een goed leven leiden. Astma is wel een chronische ziekte die niet geneest. Een heftige astma aanval kan levensbedreigend zijn.

Actueel

info@dierenartsbreda.nl


Behandeling volgens afspraak nu van 8.00-20.00 uur

 

10 Juni GRATIS informatieavond

Risicosituaties tussen hond en kind